Sfantul Ioanichie cel Nou de la Muscel

SFANTUL IOANICHIE CEL NOU

DE LA MUSCEL

Acest Cuvios plãcut lui Dumnezeu s-a nãscut din pãrinti evlaviosi, trãitori în tinutul Muscelului. Din fragedã tinerete, ascultând chemarea lui Hristos, s-a despãrtit de toate plãcerile si ispitele lumii desarte si s-a retras în Mãnãstirea Cetãtuia, Negru-Vodã, de pe valea Dâmbovitei, unde s-a cãlugãrit si a deprins, de la pãrintii îmbunãtãtiti ai asezãmântului, primele reguli ale vietii ascetice. A cunoscut pe multi dintre sihastrii care locuiau în vremea aceea în jurul mãnãstirii. Datoritã numãrului mare de pustnici, una din vaile ce inconjoara manastirea, era numita, Valea Chiliilor asa cum si astazi pastreaza aceasta denumire..

A fost un sfatuitor al Voievodului Mihai Viteazul care dupa batalia de la Calugareni a poposit 3 luni in Cetatuia lui Negru Voda.

Minunatul Ioanichie, dupã ce a deprins modul de viatã al cãlugãrilor iscusiti, luând binecuvântare, s-a retras într-una din pesterile Muntelui Negru-Vodã, unde s-a nevoit  37 de ani, din 1601 până la adormirea sa în anul 1638

In timpul nevointei sale in pestera de langa manastirea actuala, era cautat pentru sfat de Voievodul Matei Basarab , de boierii si de curtenii acestuia.

Petrecând multã vreme în rugãciune si asprã nevointã, Dumnezeu i-a descoperit multe din tainele Sale, care l-au întãrit sã rabde toate ispitele rãzboiului nevãzut. Cunoscându-si dinainte sfârsitul, minunatul pãrinte Ioanichie,si-a încrustat anul trecerii la cele vesnice – 1638 pe peretele pesterii sale, apoi culcandu-se pe patul de piatra si-a dat sufletul in mainile Domnului.

Un murmur de rugaciune a umplut muntele, în ziua de 26 iulie 1638,cand cuviosul a adormit întru Domnul. Acest murmur se aude si azi de cei ce urca spre biserica Cetatuii. Firea necuvântãtoare i-a slujit, cãci un pãianjen i-a tesut deasupra trupului o pânzã, ca un epitaf. Asa, moastele Sfântului, au rãmas multi ani.

Din rânduialã dumnezeiascã, moastele lui s-au aflat în anul 1944 de catre egumenul schitului Pimen Barbieru si de monahul Isidor, care observand grota suspendata pe munte, s-au coborat pe o franghie si astfel au descoperit pe cuviosul. . În timpul comunismului s-a dat dispozitie sã fie îngropate moastele Sfântului în cimitirul mãnãstirii.

Dupã 1990 Biserica recãpãtând libertatea de a-si manifesta misiunea în rândul credinciosilor, staretul reînfiintatei mãnãstiri Cetãtuia Negru Vodã, împreunã cu tot soborul, au redescoperit moastele Sfântului Cuvios Ioanichie Schimonahul si le-a reasezat spre închinarea credinciosilor în biserica mare a mãnãstirii. Astãzi ne putem închina la acest odor din Valea Chiliilor, din care ies multime de minuni, unele consemnate de vietuitorii mãnãstirii, dând slavã lui Dumnezeu pentru toate.

În sedinta de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009 s-a aprobat canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Arges), cu ziua de prãznuire la 26 iulie.

Sfântul Cuvios Ioanichie este considerat un sfant ocrotitor al familiilor si un mijlocitor al acelora ce vor a avea copii.

Din multele minuni savarsite de Sfantul Cuviosul Ioanichie amintim de tamaduirea minunata a unui copil bolnav de leucemie, a unor suferinzi de cancer, deschiderea graiului unor copii, redarea linistii si alungarea vrajbei din casele acelora ce ajunsesera la divort, precum si mijlocirea in rugaciune a celor ce mult si-au dorit a avea prunci insa chiar medicii au fost neputinciosi la cererea lor, dar sa nu se uite ca: "ceea ce este cu neputinta la oameni, este cu putinta la DUMNEZEU".

RUGACIUNE CATRE SFANTUL IOANICHIE

Sfinte al lui Dumnezeu, Ioanichie, ne rugam tie ca cel ce esti mijlocitor inaintea Tatalui Ceresc, sa ne intaresti in dreapta credinta, sa fim plini de dragoste fata de aproapele, sa avem in casele noastre binecuvantarea lui Dumnezeu, spor in cele ale noastre, pace si intelegere. Tie ne rugam, ca fii nostri sa fie intelepti, cu dragoste fata de parinti, ascultatori si sprijin in batranetele noastre.

Tu, cel ce ai fost sfatuitor al Domnitorilor Tarii Romanesti, sa ne dai sfat si ajutor in vreme de ispita, de necaz si boala.

Asa cum pe altii i-ai tamaduit, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, asa tamaduieste-ne si pe noi de neputinte.

In vreme de primejdie ne intareste si ne apara.

Tu, cel ce ai cinstit pe Maica Domnului, apara dimpreuna cu Dansa si casele, familiile, rudeniile, prietenii si cunoscutii nostri.

Minunile tale sa le arati si peste noi asa cum ai facut de veacuri cu cei ce s-au rugat tie.

Ne incredem in ajutorul tau si-ti cerem sa fii mijlocitor inaintea lui Dumnezeu pentru ca cererile noastre sa-si afle raspunsul.

Sfinte Ioanichie, roaga-te pentru noi. AMIN !

 

 

 

[ sus ] [ index ]



 
copyright © 2003. Manastirea Cetatuia Negru-Voda, Cetateni, Jud. Arges