Schitul Sfantul Ierarh Modest, este unitate de cult administrata momentan de Staretul Manastirii Cetatuia Negru Voda.

Cei ce vor a ajuta la terminarea lucrarilor de la chiliile schitului sau pentru instalarea unor dispozitive de producere a curentului electric (schitul nu are curent electric) o pot face depunand ofranda lor pe adresa:

BCR Campulung Muscel - Schitul Sfantul Ierarh Modest -

Cod IBAN RO20RNCB0023121722050001

cod de identificare fiscala 28476137


SCHITUL SFANTUL IERARH MODEST - LIVADA

"Calauza sa-ti fie lumina ..."

........Pe vechile meleaguri muscelene, locuri pline de istorie si legenda, "tara" lui Seneslau si totodata fieful primilor Basarabi, ascuns printre frumusetea dealurilor împadurite, ce se înalta semet catre soare, la intrarea în defileul Dâmbovitei, pe drumul ce duce catre Târgoviste, se afla un mic graunte de lumina în stadiul de germinare, Schitul Sf. Ierarh Modest-Livada.

Biserica Schitului Sfantul Ierarh Modest


........Desi se afla la început de existenta, prin eforturile mai mult decât omenesti ale parintelui Modest Ghinea, staretul legendarei mânastiri Cetatuia Negru Voda, modestul Schit începe sa prinda din ce în ce mai multa viata, pe zi ce trece, prin eforturile conjugate ale obstei mânastirii cu cele ale Schitului, creindu-si drum spre menirea sa de a fi o "calauza spre lumina".
Tenacitatea parintelui Modest coroborata cu binecuvântarea, ajutorul si sustinerea Inalt Prea Sfintitului Parinte CALINIC, Arhipastorul stravechii Eparhii a Argesului, precum si efortul credinciosilor, apropiati si mai putin apropiati, ai mânastirii, au facut ca dorinta tainica a parintelui staret sa devina un vis împlinit. Astazi, micul Schit a prins viata. Bisericuta, prin strania sa frumusete maramureseana, îsi înalta turla spre cele de sus, ca un far ce emana lumina si credinta, prin cântecul de sirena al clopotelor ce cheama, peste dealuri si paduri, zi de zi credinciosii la slujba.
........Gândit si hotarât a fi un Schit de maici, micuta insula de credinta va adaposti si un adapost pentru batrânii defavorizati de soarta, batrâni ce se vor afla în grija maicilor. La ora actuala numarul vietuitoarelor este mic, sunt numai trei, desi toate sunt trecute de vârsta de mijloc a vietii, totusi hotarârea si vointa lor nestramutata de a finaliza toate lucrarile, nu le opreste de la nici un efort, iar ca un paradox, toate au ajuns aici, prin voia divinitatii, tocmai de la malul marii.
........Punctul de sprijin al staretului mânastirii Cetatuia Negru Voda, în acest loc, aflat la 8 Km. distanta de aceasta, a fost ieromonahul Athanasie Adrian Gogoneata, care acum datorita dorintei de a arata de ce este in stare, a plecat sa faca o alta manastire la Ioanicesti, spre Valcea.
........Desi la ora actuala Schitul dispune doar de o casa care adaposteste vietuitoarele, de constructii gospodaresti anexe, ..s-au demarat deja lucrarile la cladirea din apropierea Bisericutei, unde se vor afla chiliile si toate celelalte dependinte necesarei viitoarei obsti. Cu toate caci conditiile înca sunt foarte vitrege, lipsa curentului electric, lipsa fondurilor necesare pentru constructii, lipsa fortei de munca, lipsa lemnelor necesare încalzitului casei, obstea nu si-a pierdut nadejdea în Mântuitorul si în Prea Sfânta Sa Maica, ocrotitoarea noastra a tuturora. Dorinta parintelui staret Modest de a face un Altar de ruga aici, pentru pomenirea sa, a parintilor si a bunicilor sai, s-a realizat dar drumul greu si stramt de a pune bazele unei obsti staruitoare in rugaciune, statornica si ascultatoare... mai dureaza. De ce oare, nu mai sunt persoane doritoare de monahism ? Cetatuia si un numar restrâns de credinciosi inimosi, depun toate eforturile pentru a prinde din ce în ce mai multa viata aceasta oaza a credintei.
........Calatorule, daca mergi de la Câmpulung Muscel spre Târgoviste, opreste-te o clipa în satul Cotenesti-Stoenesti, de unde urcând pe un drum forestier (exista un indicator în sosea), ajungi la aceasta mica minune a credintei si, pleaca-ti genunchii, plin de evlavie, în fata micutei biserici, aducând un gând de multumire Mântuitorului, precum si celor ce se nevoiesc aici, pentru noi si pentru credinta. Ai sa fii întâmpinat nu de oameni, ci de Bunul Dumnezeu, de Maica Domnului, de sfinti, caci toti acestia sunt acolo unde sunt chemati. Mica manastire ce poarta hramul Sfantului Ierarh Modest, este locul de preumblare al sfintilor. In linistea serii,se aud glasuri de ruga unite cu adieri de vant si triluri de pasari. Pe înserate, când soarele-si întoarce fata sa, pe drumul tau de întoarcere spre casa, te vor însoti glasul vesel al tochitei de lemn si sunetul grav al clopotelor ce anunta slujba de seara, vecernia. Caci aici, ca si la mânastirea Cetatuia Negru Voda, pravila mânastireasca este aceiasi, cu toate slujbele tinute zilnic, fara nici un rabat. Atunci sa ai în sinea ta un gând bun pentru acesti truditori, caci si ei au un gând bun si o rugaciune pentru toti cei ce le calca pragul.

" Binecuvinteaza Doamne, pe toti cei ce iubesc frumusetea si podoaba casei Tale".

Schitul Sfântul Ierarh Modest, Loc. Stoenesti, Sat Cotenesti, Cod 117675

 

[ sus ] [ index ] 
copyright © 2003. Mănăstirea Cetățuia Negru-Vodă, Cetățeni, Jud. Argeș